Veelgestelde vragen

Wat zijn de wettelijke eisen van een uitvaartkist?

Het enige dat de wet over de kist zegt is dat deze niet vervaardigd mag zijn van kunststoffen of metalen en een vlakke onderkant moet hebben. Een uitzondering wordt gemaakt voor de kleine delen zoals handvatten, schroeven en ornamenten. Een crematiekist moet uiteraard uit brandbaar materiaal bestaan. Gebruikelijke afmetingen zijn 180 tot 200 cm lang en tot 80 cm breed.

Mag ik zelf een kist regelen bij de uitvaartondernemer?

Als de uitvaartondernemer rekening houdt met uw wensen, en dat pretenderen ze allemaal, dan zou dat geen probleem moeten zijn.
Bedenk echter wel dat ze normaal gesproken flink verdienen op een kist die ze aan u verkopen, dus ze zullen het zeker niet aanmoedigen, eerder ontmoedigen. “Als de kist niet goed is, hebben we een groot probleem”, is een veelgehoord argument.

Moet de kist direct na overlijden aanwezig zijn?

Nee, dat hoeft niet. De uitvaartondernemer kan u, zolang de kist er nog niet is, een baar lenen. Ook kan de overledene op een bed liggen.

Kan ik de uitvaart zelf regelen?

Het gebeurt steeds vaker dat nabestaanden alles zelf regelen. En waarom zou u dat niet doen? Het is persoonlijker en veel goedkoper.
Waarom vreemden alles laten regelen, terwijl u de overledene het beste kende?
Waarom 6 vreemde mannen de kist laten dragen terwijl ook 6 vrienden dat kunnen doen?
Waarom een vreemde de ontvangst laten doen, de auto laten besturen, de koffie ronddelen terwijl alles met liefde door vrienden en familie gedaan kan worden?
U kunt er ook voor kiezen slechts enkele onderdelen (bijvoorbeeld het vervoer) door een uitvaartondernemer te laten regelen.

Kan er geen vocht van de overledene uit de kist lekken?

Nee dat kan niet. Onderop de bodem ligt zogenaamd anti-lek papier waardoor er geen vocht door de bodem kan.

Wat zijn de afmetingen?

De afmetingen zoals genoemd bij de kisten zijn buitenafmetingen. De wanden zijn ca. 2 cm dik dus voor de binnenafmetingen moet u er ongeveer 4 cm van aftrekken.